vrijdag 4 november 2011

Zelfgemaakte appelmoes

Mijn vader was vroeger bij ons in huis degene die zich bezig hield met zaken als wecken en jam maken. Toen ik jong was vond ik dat natuurlijk leuk en lekker. Jammer alleen dat het niet altijd alleen maar leuk was. Voordat wij buiten mochten spelen kregen we een emmer mee naar buiten en die moest eerst worden gevuld met rozenbottels voordat wij mochten gaan spelen. Toen was dat best gezellig - konden we elkaar ermee bekogelen - alleen jammer dat die emmer dan niet zo snel vol kwam...
Mijn vader maakte overheerlijke rozenbotteljam en ik vind het nog altijd jammer dat ik geen recept heb van de jam die mijn vader altijd maakte...

In de herfstvakantie ben ik met de kinderen naar een boomgaard gegaan om gevallen appels en peren te rapen, en natuurlijk ook van de bomen te plukken. Vorig weekend ging ik dan voor het eerst zelf appelmoes in potten doen. Heel vaak kook ik zelf appelmoes maar genoeg voor bij de maaltijd. Nu wilde ik eens een voorraad aanleggen.



Eerst had ik al een tijdje wat potten apart gehouden en schoon gemaakt.


Niet ingewikkeld maar gewoon makkelijk in de afwasmachine en daarna droog en dicht wegzetten.


Na het koken de appelmoes in de potten en op z'n kop op het aanrecht laten staan tot ze zijn afgekoeld. Dat is de hele truc volgens mijn vader vroeger. En volgens mij is dat nog steeds de truc...


Wat niet meer voldoende is om nog een pot te vullen in bakjes om geruzie tijdens het eten wie het meeste appelmoes heeft gehad te voorkomen.
Nu nog even de tijd vinden/maken om de stoofperen te wecken. Die gaan dan wel in de elektrische weckketel, maar daar heb ik wel een dagje voor nodig. Om te beginnen al het schillen - en dan het lange koken - uiteindelijk dan nog 120 minuten in de weckketel.

Ja, ik weet waarom vrouwen vroeger niet buitenshuis werkten, daar was geen tijd voor met al dat wecken en wassen met de hand enzo...


3 opmerkingen:

  1. Jaa, da's heel herkenbaar allemaal. Hier ook al een flink voorraadje opgebouwd in de kelder! En als het niet in de potten paste, nou dan aten we het toch gewoon warm als tussendoortje ; )) Heerlijk allemaal hoor en een fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weetje; ik heb dat eigenlijk nog nooit gegeten --> rozebottlejam..

    Lekker he, zelf appelmoes maken! Doe ik ook altijd, maar ook altijd per 1 keer.

    Eetse:)

    Groetjes Corine

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eigen gemaakte appelmoes vinden ze hier ook zo lekker, maar maak het dan per portie.

    BeantwoordenVerwijderen